Installation av ljud-, ljus- och bildteknik i eventlokalen Solidaritet Arena

Adapt har på uppdrag av Familjen Ahlbom genomfört en installation av ljud-, ljus- och bildteknik i en helt ny lokal under Tele2 Arena. Uppdraget var en helhetslösning från idé och design till projektering och slutligen installation. I lokalerna har Stockholms modernaste och flexiblaste eventlokal byggts.

Eventlokalen har en kapacitet på 1500 personer och består av 3 st zoner som kan användas fristående men också som en enda stor yta. Eventytorna fungerar lika bra för företagsevent och middagar som för konserter och nattklubb vilket ställer höga krav på den tekniska lösning som installerats.

Eftersom lokalerna inte var färdigbyggda när vårt projekteringsarbete påbörjades så startade vårt arbete med en analys av de bygg- och konceptritningar som fanns. Utifrån dessa skapade vi 3D-visualiseringar av lokalerna så att vi på ett verklighetstroget sätt kunde rita in tekniken och i förväg testa hur den skulle fungera. Visualiseringarna presenterades tillsammans med en teknisk specifikation och beskrivning av de olika funktionerna så att alla inblandade i projektet fick samma bild av vad som skulle göras.

3D ritning som visar eventlokalen Solidaritet Arena där Adapt stod för installation av teknik.
Utifrån de bygg- och konceptritningar som fanns skapade vi verklighetstrogna 3D-visualiseringar så att alla som deltog i projektet i förväg skulle kunna se slutresultatet.

Ljusanläggningen delas in i allmänbelysningmiljöbelysningscenljus och effektljus.

Miljöbelysningen består av 40 st Martin RUSH PAR1 som används för att belysa samtliga pelare i lokalen, 18 st Martin RUSH MH2 för punktbelysning och rörelser, samt drygt 300 st Traxon led-dots monterade i specialtillverkade skenor i taket. Varje ”dot” kan styras individuellt och användas både som allmänljus och som effekt.

Miljöbelysning i lokalen, där Adapt stod för installation av teknik
Miljöbelysningen består av RUSH PAR1 som används för att belysa samtliga pelare i lokalen och Martin RUSH MH2 för punktbelysning och rörelser.

Scenljuset består av 7 st Martin RUSH MH1 ”spottar”, 9 st Martin RUSH MH2 ”washar”, 11 st Sunstrip för publikljus samt 10 st Selecon Rama Fresnel som frontljus.

Effektljuset används framförallt för nattklubb och specialeffekter. Det består av 8 st Martin Atomic strobe och 8 st Martin RUSH MH3 ”beam” som kastar ut extremt fokuserade ljusstrålar i hela lokalen.

All ljusutrustning styrs med trådlösa touchpaneler. När lokalen är uppdelad i 3 separata zoner styrs varje zon med en egen panel. När lokalen används som en enda stor yta kontrolleras allt ljus som en helhet via en trådlös panel eller med DMX från mixplats.

Scenljus i eventlokalen
Effektljuset används framförallt för nattklubb och specialeffekter. Det består bland annat av beam moving heads som kastar ut extremt fokuserade ljusstrålar i hela lokalen.

Bildtekniken är en viktig del i en modern eventlokal. Utmaningen på Solidaritet Arena var att lokalen är väldigt långsmal vilket skulle göra det svårt för gästerna längst bak att se scenen. Det i kombination med att lokalen skulle kunna delas in i 3 zoner krävde en installation med många bildytor och kameror.

Vår lösning innebar att 8 st 2,65 m motordukar med tillhörande projektorer installerades jämnt fördelat i hela lokalen. 4 st i Zon 1, 2 st i Zon 2 och 2 st i Zon 3. Alla projektorer kopplades till en bildmixer placerad på mixplats och från den kan man nu styra vilka bilder som skall skickas ut till vilken zon. Ingångar till bildmixern finns i varje zon, på mixplats samt på scenen. På så sätt får vi ett mycket flexibelt system som fungerar både när zonerna används individuellt och som helhet, samtidigt som det enkelt går att koppla in källor på olika platser.

För att alla gäster tydligt skall kunna se vad som händer på scenen, oavsett var i lokalen de sitter, finns 2 st remotekameror installerade. De styrs från mixplats och kan programmeras för olika positioner. Kamerorna används också för dokumentation eftersom all utgående bild/ljud kan spelas in.

Projektionsdukar i eventlokalen
Bildtekniken är en viktig del i en modern eventlokal. Vår lösning innebar att 8 st 2,65 m motordukar med tillhörande projektorer installerades jämnt fördelat i hela lokalen för att ge en god synlighet för alla gäster oavsett var de befinner sig någonstans.

Som scenbakgrund sitter en 6×3 m Martin LC-2140 LED-skärm installerad. Skärmen är lågupplöst och används för loggor och grafik. Den är en del av scenshowen och fungerar som en stor ljuseffekt. LED-väggen styrs från en Martin Maxedia Compact mediaserver som är fullmatad med olika sorters grafik.

Framför LED-väggen sitter en 5 m duk med tillhörande ljusstark projektor. Den används för filmvisning/TV samt när man vill köra stora presentationer från scenen.

Specialeffekter är ett självklart inslag i en modern nattklubb. På Solidaritet Arena finns 4 st CO2 Jet installerade som blåser ut iskall kolsyra. För att framhäva ljuseffekterna finns också 3 st Martin K1 Hazemaskiner utspridda som ger en jämn dimma i hela lokalen.

Ljudanläggningen var sedan tidigare upphandlad och installerades av Hages i samarbete med tillverkaren Bose. Den består av ett väl tilltaget RoomMatch system som är speciellt anpassat efter lokalerna. Adapts uppdrag var att säkerställa att ljudanläggningen skulle fungera tillsammans med övrig teknik samt att komplettera med den kringutrustning som krävdes, exempelvis digitalmixerbord, multisystem, trådlösa mikrofoner/headset samt Dj-utrustning.

Välkommen att kontakta mig för mer information om innehållet på den här sidan

Viking Grandin


Installation av ljud-, ljus- och bildteknik i eventlokalen Solidaritet Arena

Helhetslösning med installation av ljusteknik, bildteknik och specialeffekter för den nya eventlokalen Solidaritet Arena under Tele2 Arena i Stockholm. ”Helt ärligt så överträffade slutresultatet våra förväntningar och vi har uppnått en nivå vi inte trodde var möjlig. Lokalen är unik och vi har nu garanterat en av Sveriges mest välutrustade event- och nattklubbsanläggningar. Självklart blir kunderna imponerade!” - Jesper Ahlbom, ägare