6. Företagsledare

Om att bli stora och växa så det knakar och ändå ta ny sats.

Den sjätte drömmen – nu växer vi!

I Skövde fanns nu allt. Ett stort och fint kontor, ett rejält lager och där samlades alla anställda. Läget var bra, jobben utfördes inte bara i Göteborg och Stockholm utan i hela landet. Men bolaget växte. Nattklubbsjobben fortsatte och en eventbyrå som kund blev till två och tre och fyra.Dessutom hade och fick man direktkunder. Som Falsterbo Horseshow och…ja just det, Billerud Korsnäs.

Omsättningen steg i rasande fart och var 8 miljoner 2009 för att nästan dubblas ett år senare. Skövde blev undan för undan för litet. Man behövde komma närmare de viktigaste kunderna, med andra ord behövdes det en större närvaro i Göteborg och i Stockholm. Och man behövde mer teknik, större kraft. Och det ganska snabbt.

Adapt hade samarbetat i några år med ett teknikföretag i Linköping, Event- och Nöjesteknik. De hade bra saker, fina lokaler och bra människor. Diskussionerna blev snabbt konkreta och 2010 köptes företaget och blev en del av Adapt. Och om det gått snabbt innan, gick det ännu snabbare nu.

Bara ett år senare, 2011, hade omsättningen nått 24 miljoner, det var sjutton anställda och nu flyttade Adapt sitt huvudkontor till Göteborg. Man fick också till en etablering i Stockholm och även det skedde genom ett förvärv; Adapt köpte Nöjesteknik East Coast Audio & Lights i Stockholm, med personal och kontor och allt.

Som om inte det var nog skaffade man också ännu större och ännu bättre lokaler i Linköping. 2 500 kvadratmeter blev det med ambitionen att skapa en hub, mitt i landet, och så blev det och är än idag.

Knattediscofixarna hade blivit företagsledare med personal, tre kontor och en massa ansvar.

Mercedes bilar står uppradade i Mercedes monter på Falsterbo Horse Show.
En av Adapts trogna direktkunder var Falsterbo Horse Show. Förutom att leverera all teknik till tävlingarna hjälpte Adapt också sponsorer med olika byggnationer – exempelvis den här montern för Mercedes som blev startskottet för Adapts expoavdelning.

Utvecklingsfarten och förvärvstakten tog ut sin rätt. Arbetsbelastningen på ägarna och personalen var bitvis enorm, tiden räckte inte till. Allt sedan starten hade verksamheten utvecklats positivt, det hade gått som på räls, som smör, i en bra och jämn takt.Viking och Jonathan hade låtit affärerna och drömmarna styra utvecklingen och haft väldigt mycket tålamod.

En sak i taget, så var det, även om man arbetade mycket och även om det var hög fart i projekten. Men nu blev det mycket företagande att hantera också; kontrakt och avtal, juridik, kultur, personal, trix med banker och finansiering och ett massivt ansvar. Bara känslan av att över tjugo personer skulle ha lön varje månad kunde naturligt nog kännas skrämmande. Det blev nära nog övermäktigt, priset blev att den så stadigt uppåtpekande tillväxtkurvan började plana ut och omsättningen stannade av, för första gången. Skulle drömmen gå i kras? Knappast. Sina vanor trogna tappade Jonathan och Viking vare sig humöret, tålamodet eller lusten. Eller farten. Så istället för att ge efter för trycket, tog nästa dröm form som också den handlade om uppåt, framåt.