Epilog

De första raderna till berättelsen om Adapt skrevs redan 2018. Sedan dess har det hänt väldigt mycket och i januari 2021 bestämdes det att uppdatera och komplettera den. Inte minst då 2020 äntligen kunde läggas till handlingarna, men också för att det var dags. Utan att göra anspråk på att vara en korrekt kronologisk beskrivning av Adapts resa, är den här berättelsen något av ett tidsdokument.

För en utomstående kan ”Från Bengtsfors till Google” verka handla om två entreprenörer och deras resa. Och det stämmer, i synnerhet om man ser till de första tio femton åren. Men därefter blir det mer och mer av ett lagarbete. Förändringen handlar inte om att den entreprenöriella innovativa andan har försvagats, utan om att den bärs och delas av allt fler i företaget. 2020 är kanske det starkast lysande exemplet på det. Att göra och klara en så enorm omställning som det trots allt handlat om, är inte något annat än storartat och fantastiskt. Även om Viking och Jonathan behövt ta täten i mycket, är omställningen framförallt ett kvitto på ett beundransvärt lagarbete.

Från Bengtsfors till Google.
Trolsk vy över sjön Lelång sedd från Bengtsfors. Mycket har hänt sedan Adapt startade sin resa i Dalsland 1999. Foto: Peter Magnusson

Vad som sker nu, när 2021 just har inletts, är skrivet i stjärnorna. Aldrig förut under företagets 25-åriga historia har det varit så svårt att sia om vad som komma skall. Stora delar av mötesbranschen ligger i ruiner samtidigt som vi kan skönja ett svagt ljus av hopp därframme. Men oavsett hur det kommande året utvecklas vet vi en sak: Adapts framtid göms i de drömmar som inte drömts än. Drömmar som kommer att öppna nya dörrar och leda in på nya vägar. Det gäller nästa oskrivna dröm, den elfte, och sedan nästa. Och nästa. Och nästa…

Det sägs att framtiden tillhör de som vågar drömma, de som vågar tänka om och nytt. Kanske i synnerhet när det är tuffa tider. Men Viking och Jonathan skulle säkert ha sagt, oavsett läge, med ett lätt leende på läpparna: ”Vi kallar det inte en dröm. Vi kallar det en plan”.

Författat av Jörgen Svedberg.