Historiskt uppdrag när Adapt installerar effektbelysning i Reaktorhallen R1 på KTH

Just nu arbetar vi med ett historiskt och spännande uppdrag; installation av miljö- och effektbelysning i Reaktorhallen R1 på KTH. Platsen för Sveriges första kärnkraftsreaktor. Idag används lokalen för att skapa en mängd olika sorters upplevelser inom event, performance, teater och musik.

Ungefär 25 meter ner i berget, under KTH i Stockholm, ligger platsen för Sveriges första kärnreaktor R1. Den var här mellan 1954 till 1970 och är naturligtvis borta sedan länge. Kvar finns istället ett spännande utrymme, en hall som är byggd i ett bergrum med den imponerande takhöjden på hela 11,5 meter. Lokalen nyttjas idag som en blandning mellan museum, kulturhus, seminarie- och eventlokal med mera.

Flexibelt och användarvänligt effektljus

Syftet med projektet är att skapa och installera miljö- och effektbelysning, det innebär ett ljussystem som ska kunna passa till en mängd varierande evenemang. Därför är det viktigt att det är ett flexibelt och anpassningsbart system. Det måste således gå att reglera med allt från styrka och färg till riktning på ljuset. En viktig förutsättning är därför att systemet är användarvänligt samt att det är lätt att växla mellan olika ljussättningar.

Anpassat till alla sorters event

I planeringen för projektet har vi därför utgått från några vanligt förekommande arrangemang. Dessa är framför allt föreläsningar, föreställningar, utställningar och konferenser. Följaktligen har vi projekterat för en grund- eller standardnivå av effektbelysning som därefter går att anpassa. Det kommer därför att vara smidigt att både lägga till och ta bort ljus, beroende på vad det är för event.

Skapa en kreativ mötesplats

Målet med projektet är att skapa en kreativ mötesplats där människor ska kunna träffa andra och göra saker tillsammans. Detta för att därigenom lära av och om varandra. I lokalen kommer de även att genomföra publika event såsom föreställningar, föreläsningar eller utställningar.

Projektet är ett samarbete

Adapt genomför projektet i samarbete med Edsvikens El, Akademiska hus och KTH. Nyligen har vi avslutat projekteringsfasen för design och tester. Här kan du se den första filmen (av tre) och höra Leif Handberg, föreståndare i Reaktorhallen R1, när han berättar om projektet.

Välkommen att kontakta mig för mer information om innehållet på den här sidan

Viking Grandin

Relaterat

Se allt